Sivu 1/1

Opel Signum takapää vaeltaa - lähtee alta

Lähetetty: 19 Marras 2023, 19:47
Kirjoittaja Ooppelfani
Viime talvena huomasin kyseisen ongelman. Suora liukas tie, perä lähtee ns . pois alta. Mitä enemmän painoa, sitä levottomampi ja helpommin lähtee liiraamaan.

Katsastuksessa ei huomattu mitään outoa viime vuonna. Renkaatkin oli ihan ok kunnossa. Ylimääräisiä kolinoita ei kuulu. Onko kokemusta ja tietoa asiasta kellään?

Re: Opel Signum takapää vaeltaa - lähtee alta

Lähetetty: 19 Marras 2023, 21:47
Kirjoittaja tikola
Minulla oli samanlainen ongelma toisessa autossa. Jäi selvittämättä, mutta jäi vaivaamaan. Itse epäilin jonkinlaista pientä epätasapainoa jarrussa tai laahausta, mutta en siitä päässyt eroon lopullisesti koskaan vaikka moneen kertaan tutkin ja mietin asiaa. Minulla ilmiö oli myös pelkästään liukkaalla kelillä - kesällä auto oli vakaa kuten pitkin.

Re: Opel Signum takapää vaeltaa - lähtee alta

Lähetetty: 21 Marras 2023, 20:54
Kirjoittaja Iro
Siellä on taka-akselilla väljää. Aivan sama mitä katsastaja sanoo.
Todennäköisesti kaikki puslat on enemmän tai vähemmän loppu.
https://www.powerflex.co.uk/products/Si ... 697/1.html
https://www.opelclubfinland.fi/keskuste ... =powerflex
https://www.opelclubfinland.fi/keskuste ... =powerflex

Re: Opel Signum takapää vaeltaa - lähtee alta

Lähetetty: 29 Marras 2023, 20:37
Kirjoittaja Ooppelfani
Näin itsekin arvelen.

Re: Opel Signum takapää vaeltaa - lähtee alta

Lähetetty: 30 Marras 2023, 05:13
Kirjoittaja tikola
Totta, mutta esimerkiksi siinä minun tapauksessa ei montaa puslaa ollut. Katsastuksessahan rempotetaan vain etupään niveliä ja takapäätä ei juurikaan testailla - tai ainakaan sitä paineilmakonetta ei taakse ole. Eli siellä takana voi olla puslissa väljää jota ei katsastuksissa huomata. Mutta itselläni ei kyllä puslia juurikaan ollut eikä niissä mitään silminnähtäviä ja käsissä renkaanvaihdossa tuntuvia vikoja ollut.

Eli millainen puslasto siinä Signumissa ylipäänsä takana on?

Re: Opel Signum takapää vaeltaa - lähtee alta

Lähetetty: 30 Marras 2023, 10:18
Kirjoittaja Motonetisti
Tähän on tulluki paljon geneerisiä näkemyksiä, joten jatkan itsekin aiheesta, vaikken juuri Vectraa tunnekaan Omegan omistajana. Tosiaan väljä alustanpusla voi aiheuttaa erinäisiä kummitteluja riippuen mihin päin geometriat pyrkii muuttumaan ajossa, juuri tuota vaeltelua, tai omassa tapauksessa ohjauksen tunnottomuutta ja aliohjaamista. Katsastuksessa kyllä katotaan ravistimella takapää, mutta inssi ei välttämättä huomaa puslaa joka vasta hieman väljä, vaikka sen sitten ajossa tunteekin.

Sellanen ärsyttävä virhe tuntuu myös olevan autoilijoilla, että kun rengas kuluu epätasasesti niin sännätään kulmien säätöön väljillä puslilla ja hetken päästä on taas joku nurkka kulunut tai ratti vinossa :lollis:

Re: Opel Signum takapää vaeltaa - lähtee alta

Lähetetty: 30 Marras 2023, 15:21
Kirjoittaja petrisa
Kyllä katsastuksessa ravistuskoneessa ravistetaan myös taka-akselisto ihan siinä missä etuakselistokin.

Signumissa on sama alusta kuin Vectra C:ssä sekä Saab NG9-3:ssa. Taka-akselisto on täysin säädettävä; camber ja auraus. Camberia säädetään alatukivarren korin puoleisen epäkeskopultin avulla. Auraus säätyy erillisellä aurauksen säätövarrella, jossa siinäkin on epäkeskopultti.

Mikäli taakse on vaihdettu poikittainen ylätukivarsi nk. bumerangi, niin camber on todennäköisesti muuttunut. Ja tähän kun vielä lisätään takajousien vaihto vahvistettuihn tai aavistuksen pitempiin niin aivan varmasti camber on muuttunut. Normaalisti camber on negatiivista niin se on voinut nyt muuttua jopa positiiviseksi ja se tekee ajettavuudesta taatusti levottoman. Pelkästään taka-akselin camberin ollessa nolla astetta, niin jo se tekee autosta levottoman ajaa esim. kaistanvaihdoissa.

Re: Opel Signum takapää vaeltaa - lähtee alta

Lähetetty: 30 Marras 2023, 18:24
Kirjoittaja 1,2sorsa
tikola kirjoitti: 30 Marras 2023, 05:13 Totta, mutta esimerkiksi siinä minun tapauksessa ei montaa puslaa ollut. Katsastuksessahan rempotetaan vain etupään niveliä ja takapäätä ei juurikaan testailla - tai ainakaan sitä paineilmakonetta ei taakse ole. Eli siellä takana voi olla puslissa väljää jota ei katsastuksissa huomata. Mutta itselläni ei kyllä puslia juurikaan ollut eikä niissä mitään silminnähtäviä ja käsissä renkaanvaihdossa tuntuvia vikoja ollut.

Eli millainen puslasto siinä Signumissa ylipäänsä takana on?
Samanlainen kuin C vectrassa apurunkoineen.

Pitkittäis varret edestä joissa isot puslat.
Sitten poikittain etummaisena aurauksen säätövarret
Sitten poikittain ylimpänä bumerangit
Sitten poikittain alimpana alatukivarsi jossa camber säätö

Re: Opel Signum takapää vaeltaa - lähtee alta

Lähetetty: 30 Marras 2023, 18:45
Kirjoittaja tikola
No sitten siinä on aika paljon enemmän puslia kuin siinä Kiassa joka minulla vaivasi. Joskin olisi se Kiakin voinut noilla konsteilla korjautua. Tuo takapään remputus jäi nyt vaivaamaan. Tehdäänkö sitä oikeasti vai muistanko vain päin honkia?