Zafira Tourer (2015 2.0 CDTI B20DTH) ihmeelinen ujeltava ääni tiukemmin kiihdytettäessä

Tekniikka-aiheinen keskustelu moottoriin liittyvistä asioista.
Moottorinohjaus, toiminta, tyyppivikoja, korjauksia, jne...
Älä laita tänne kysymyksiä virittämisestä, sillä niille on olemassa oma alueensa.
Vastaa Viestiin
Roto
'Agila'
Viestit: 9
Liittynyt: 19 Huhti 2002, 03:00
Paikkakunta: Kangasala

Zafira Tourer (2015 2.0 CDTI B20DTH) ihmeelinen ujeltava ääni tiukemmin kiihdytettäessä

Viesti Kirjoittaja Roto »

Alla on 2015 vuoden Opel Zafira Tourer 170 heppaisella 2.0 CDTI koneella ja takana kilometrejä reilu 182 tuhatta. Auto alkoi oireilemaan syksyllä eli kun kovemmin kiihdytetään esim. ohituksissa / ylämäessä / rampilta lähdettäessä kuuluu jostain ihmeellinen ujellus niin kauan kuin kaasupoljinta kovemmin painetaan (ja ei ole turbon vihellys). Ääni ei kuulu, jos moottori on kylmä eikä (tietenkään) paikallaan kaasutettaessa. Alla huollon huomioita tähän saakka...

- Ensimmäiseksi meni vaihtoon autosta turbo, kun se kuulemma sakkasi kovemmilla kierroksilla -> ei mitään vaikutusta ujeltamiseen/vinkumiseen
- Seuraavaksi käytiin ahtoputket ja liitokset läpi -> Käytännössä kaikki putket ja liitokset hyvässä kunnossa eikä vuotoa havaita. Pientä hikoilua coolerin jälkeisessä putkilähdössä mutta hyvin vähäistä ja mitätöntä. Ahtovuoto kuuluisi käytännössä aina mikä ei vastaa nykyistä ongelmaa.
- Vinkuminen kuuluu enemmänkin imusarjan / egr venttiilin suunnilta. Imusarjaa ei pääse näkemään ilman suurta purkamista moottorin sijoittelun takia mutta alhaalta päin ei havaittu mitään merkkejä öljystä/tuhnusta mitä yleensä havaittavissa vuodon yhteydessä. (Imusarjan esille ottaminen myös tietysti poissulkee auton käyttämisen purkamisesta johtuen.)
- Egr-ventiili sulkeutuu ahtopaineilla ja ohjaus tuntuu toimivan mutta poissulkemiseksi poistettiin läppä käytöstä eikä vaikutusta ääneen ollut. Sisäistä kuntoa ei tietenkään pääse näkemään mutta aika kaukaa haettua olisi sisäinen vuoto ja sitä kautta vinkuminen. Egr putken ja liitokset myös hyvässä kunnossa ja siistejä.
- Pakoputki silmämääräisesti kunnossa.
- Myöskään testerillä tarkasteltuna mikään anturiarvo tms. ei poikkea normaalista. Tutkittiin imu- ja pakopaineita, turbon ahtopainetta, egr-venttiilin ohjausta jne. kaikki näyttää normaalia lukemia.
- Valitettavasti mahdotonta arvioida täysin sitä että uskaltaako autoa käyttää normaalisti, koska äänen lähdettä ei pystytty paikantamaan. Rehellisesti sanoen ei aavistustakaan miten tuota enää saisi selvitettyä, sen verran erikoinen on koko tämä vika.

Apuja kaivattaisiin eli onko kenellekkään tullut vastaavaa ongelmaa eteen, kun ei kiinnostaisi alkaa vaihdattamaan enemmän osia autoon ihan vain kokeilu mielessä?

Linkki videoon missä ujellus/vinkuminen:
ovc2z22yh
'Diplomat'
'Diplomat'
Viestit: 1031
Liittynyt: 23 Elo 2016, 12:22
Paikkakunta: Tre

Re: Zafira Tourer (2015 2.0 CDTI B20DTH) ihmeelinen ujeltava ääni tiukemmin kiihdytettäessä

Viesti Kirjoittaja ovc2z22yh »

Opetettu tekoäly pystyy tunnistamaan erilaisia ääniä esim. biisejä, lintuja etc, mutta moottorin/auton ääniä ei tietääkseni ole vielä opetettu. Liian suppean kuuntelukokemuksen perusteella tulee helposti virhepäätelmiä ja pahimmillan voi joutua vaihtamaan koko auton :(
shamrock
'Diplomat'
'Diplomat'
Viestit: 1509
Liittynyt: 14 Helmi 2006, 20:07
Paikkakunta: Alahärmä

Re: Zafira Tourer (2015 2.0 CDTI B20DTH) ihmeelinen ujeltava ääni tiukemmin kiihdytettäessä

Viesti Kirjoittaja shamrock »

Moneen kertaan kuuntelin tuon videon, ja jos se on tuo korkea ääni mitä tarkoitat, niin todennäköisesti se on resonanssia jostakin. Mitään mikä moottoriin viittaisi tuossa ei kuulu.
Monta Astraa, Vectraa, Corsaa on ollut ... Ooppelista siirrytty Saabbeliin.

Nyt alla Saab 9-3 2.0 '98 ja 2.0 turbo '01
Vastaa Viestiin